Lyssna  Texter

FINA DAGAR

CD, Riverside/Trickleheart/Border Music. Skivnr. RRCD 142. Release: Mars 2012.
Låttitlar: Ett hem på jorden/Allt jag ville har jag gjort/Fina dagar/Tid att leva/Ingen väg tillbaks/Krig och fred/Här blir jag kvar/Du är unik/Din egen väg/Låt ljuset brinna.
Rolf Carlsson - Sång, ak. gitarr, elgitarrer, munspel. Stefan Deland - Elbas, kontrabas, slagverk, blås- och stråkarrangemang, keyboards, kör. Martin Säfström - Trummor. Leif Martinsson - Trummor. Stefan Backius - Dragspel. Kristin Evegård - Sång. Text och musik av Rolf Carlsson. Förlag: Trickleheart Music. Producerad av Stefan Deland och Rolf Carlsson. Inspelad och mixad i Bassboom Studio, september-november 2011. Mastering av Peter In de Betou, Tailor Maid. Foto: Mounir Rabhi Hallner. Design: Vivenda Media.Allt jag ville har jag gjort.
Den låten och de orden gick som en röd tråd genom hela tillkomsten av den här skivan. Kanske inte så mycket under själva låtskrivandets gång, men det var något som blev allt klarare med tiden när vi jobbade med inspelningarna.
Jag har spelat, skrivit låtar, böcker, dikter i över tretti år. Någonstans på vägen måste man bromsa in, känna efter, värdera, väga, rannsaka sej själv och se över vad som blivit gjort. Vad behöver tilläggas? Vilken väg har man ännu inte gått? Vad är nödvändigt att mer göra och vad kan man själv och omvärlden lika bra klara sej utan?
Eftersom "Fina dagar" kom att framstå som ett slags bokslut, åtminstone för mej, har det känts desto bättre att det blev en skiva som ändå andades optimism och livsglädje på ett sätt som ingen annan av mina plattor. Och det som en kontrast till Bruce Springsteens "Wrecking Ball" som släpptes samma dag.
De här låtarna kom till mellan 2009 och 2011 under en period då jag samtidigt färdigställde en bok, en roman, som jag arbetat med av och till i drygt tjugofem år och jag gjorde även "Andra spår"-plattan som ett slags sidoprojekt under den här tiden. Och i likhet med den hade jag en stark "gå vidare"-känsla inför inspelningarna av "Fina dagar". Vem kunde ta de här låtarna till en ny och annan nivå? Jag letade efter en lämplig producent, någon som ville brottas med mej på allvar och samtidigt var lyhörd och kunde plocka ut det bästa ur varje låt. Lasse Englund var en stark kandidat, och vi hade lite kontakt där i början av projektet. Det akustiska tilltalet i hans produktioner, med till exempel Louise Hoffsten, Irma Schultz och Toni Holgersson, hade i många år funnits med i mitt huvud. Men nu blev det ändå ingen skiva tillsammans med Lasse, av olika skäl. Ola Gustafsson och Peter LeMarc var också tillfrågade, men eftersom jag alltid tycks ha haft förmågan att vandra den mer slumpartade vägen fram korsades denna av Stefan Deland.
Det här var på våren 2011 och Stefan, smått bekant sedan tiden då jag bodde i Karlstad, aviserade att han väldigt gärna ville hjälpa mej att göra den här plattan. Men först väntade stor sommarturné med Sven-Ingvars, vars basist han varit i några år.
I sensommartid begav jag mej ut till Stefan i hans studio på den värmländska prärien, och vi drog upp riktlinjerna för det fortsatta arbetet. Vi spelade in under hela september och hela oktober och, såvitt jag minns, sken solen i stort sett varje dag. Det var, kort sagt, fina dagar...
Skivan togs emot väl och blev mitt första album att klättra på någon topplista. I slutet av mars gick den in på Bengans Topp 100 och tog sej sakta och fint hela vägen upp till förstaplatsen. Och där låg man sen, före ABBA, Kent och Europe...
Idag betyder sånt ingenting varken ifråga om pengar eller berömmelse. Men följeslagaren och vännen Ego jublar förstås.
Och allt jag ville hade jag gjort. So far...
RC